کلید ها و سوئیچ های پر کاربرد در الکترونیکی

ضروری، پرکاربرد و متنوع ، سه واژه مناسب برای توصیف کلید ها و سوئیچ ها در مدار است . این قطعه ضروری در دستگاه های الکترونیکی مختلف و سیستم های کنترلی به کاربران این اجازه را می‌دهند که دستگاه ها را روشن یا خاموش، یا تنظیمات را کنترل و یا اقدامات خاصی را آغاز کنند.

همانطور که گفتیم سوئیچ ها متنوع هستند و در مدل های مختلفی تولید می شوند و ما باید برای انتخاب و خرید کلید سوییچ ها از فروشگاه قطعات و لوازم الکترونیکی  مواردی رو مانند جا و فضا و مقدار آمپر و ولتاژی که سیستم متحمل میشود را مد نظر قرار دهیم .

ما در اینجا می خواهیم در مورد کلید ها و سوئیچ های پر کاربرد در الکترونیک صحبت کنیم تا شما رو در انتخاب و استفاده از مناسب ترین گزینه راهنمایی کنیم پس در ادامه همراه ما باشید .

کلید ها و سوئیچ ها از نظر عملکرد

سوئیچ المانی است که باز و بسته بودن مدار الکتریکی را کنترل می کند که امکان جاری شدن جریان در مدار را فراهم می کنند (بدون اینکه وارد مدار شوید و سیم ها را به صورت دستی برش دهید یا جدا کنید). سوئیچ ها قطعات حیاتی مدار هستند که نیاز به تعامل یا کنترل توسط کاربر دارند.

 

همه سوئیچ ها از نظر عملکرد به دو دسته زیر تقسیم می شوند :

سوئیچ های دائمی : مانند کلید های روشنایی روی دیوار شما، در یک وضعیت می مانند تا زمانی که در حالت جدیدی قرار گیرند و سپس در حالت جدید می مانند تا اینکه به روی حالت دیگر قرار گیرند. به این سوئیچ ها ممکن است سوئیچ های تاگل یا روشن / خاموش نیز گفته شود.

سوئیچ های لحظه ای : تنها زمانی که فعال هستند (مثلا فشار داده شوند) عمل می کنند. اگر فعال نشده باشند ، در حالت “خاموش” باقی می مانند. احتمالاً یک (یا 50) سوئیچ لحظه ای دقیقاً جلوی خود گرفته اید (دکمه های کیبورد).

اما از نحوه عملکرد کلید ها بگذریم و به انواع پرکاربرد کلید سوئیچ ها در الکترونیک بپردازیم .

نصب سوئیچ و کلید الکترونیک در مدار

همانند بسیاری از قطعات، پایه‌های کلید به صورت نصب سطحی (SMD) یا حالت پایه دار است. کلیدهای پایه‌دار معمولا سایز بزرگتری دارند. برخی ممکن است برای قرار گرفتن روی برد بورد برای نمونه سازی آسان طراحی شده باشند.
کلیدهای SMD کوچکتر از PTHها هستند و روی PCB قرار می‌گیرند. معمولا کلیدهای SMD برای تحمل نیروی وارد بر کلیدهای پایه‌دار ساخته نشده‌اند. پس با آرامش با این نوع کلید ها رفتار کنید.
کلیدهای نصب روی قاب (Panel mount switches) برای قرارگیری بیرون محفظه طراحی شده است.

انواع کلید ها و سوئیچ های پر کاربرد در الکترونیکی

DIP Swiches (سوئیچ های دیپ):

یکی از کلید ها و سوئیچ های پر کاربرد در الکترونیک ، دیپ سوئیچ ها می باشند. این قطعات بیشتر برای تعریف کردن عملکردهای مختلف و برنامه ریزی و تنظیمات بردهای الکترونیکی به صورت دستی مورد استفاده قرار می‌گیرند. عمده‌ ترین کاربرد این سوئیچ‌ ها برای شبیه سازی یا سیمولیشن می‌ باشد، مثلا در مدارات میکروکنترلری جهت صفر و یک کردن پایه ها، و آدرس دهی به پایه های دیجیتال به صورت دستی استفاده می‌شود، در مواردی هم از آنها برای تست ورودی و خروجی یک برد الکترونیکی استفاده می‌‌کنند. نکته بسیار مهمی که در خصوص کار با این سوئیچ‌ ها باید مد نظر قرار دهید این است که اگر قصد تغییر وضعیت آنها را دارید، باید وضعیت کنونی آنها را قبل از اعمال تغییرات یادداشت کنید تا بعد از انجام پروسه مورد نظرتان بتوانید آن را به حالت اصلی خود باز گردانید.

 

این نوع سوئیچ که Reed Swith هم در بعضی جاها گفته می شود بر اساس حوضه مغناطیسی و القایی کار می کند، در سیستم های کنترل و ایمنی و خیلی جاها می تواند مورد استفاده قرار گیرد مثلا کاربرد آن در ساختمان ها برای باز یا بسته بودن در و پنجره ها. و از نوع رد رله آن در ساختار سنسورهای سطح مخازن یا خن کشتی ها بکار میرود به این صورت که یک آهنربای حلقوی دور رد رله شناور است و بر اثر پایین و بالا رفتن سطع مایع، آهنربا نیز بالا و پایین رفته و وقتی به قسمت کنتاکت ها رسید، آنها را جذب می کند و در نتیجه کنتاکت ها اتصال پیدا می کنند.

Rocker Switches (سوئیچ های راکر):

سوئیچ راکر نوعی سوئیچ است که با حرکت الاکلنگی یک یا چند نوار فلزی که در دو سر آن پلاتین قرار گرفته مدار الکتریکی را قطع و وصل میکند. سوئیچ های راکر بسیار محبوب و رایج هستند و در انواع مختلفی از دستگاه ها، از کنسول های بازی های ویدئویی گرفته تا ابزارهای پزشکی، صنعتی و لوازم خانگی یافت می شوند؛ در کلید راکر دو جز اصلی وجود دارد، جزء اول یک محرک است که بر روی یک محور نصب شده است که به آن اجازه می دهد تا با حرکت الاکلنگی مدار را قطع و یا وصل نماید. دومین جزء سوئیچ راکر کنتاکت‌ها یا همان پلاتین ها هستند. این وضعیت پلاتین هاست که تعیین می‌کند که سوئیچ روشن است یا خاموش.این کلید ها بیشتر برای قطع و وصل کردن ولتاژ های بالا، همانند تغذیه 220 دستگاه ها کاربرد دارد.

مدیریت سایت
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *