
کابل شیلد دار چیست؟
کابل شیلد دار کابلی است که علاوه بر روکشهای معمول، دارای یک لایه هادی است. این لایهی مضاعف بر روی غلاف اولیهی سیمها تابیده شده است.
همانند دیگر کابلها، این مدل هم از دو یا چند سیم روکشدار تشکیل شده است که بر روی آنها لایهای از رشتههای مسی یا آلومینیومی بافته میشود. لایهی بعدی، پوشش PVC است که به عنوان محافظ اطراف شیلد و سیمها را پوشش میدهد. کابلهای شیلددار عمدتا در رنگ طوسی تولید میشوند. اما برخی تولید کنندگان از رنگهای دیگری برای پوشش PVC این کابلها استفاده میکنند.
شیلد کابل چیست؟
شیلد کابل لایهای محافظ است که معمولاً از مواد رسانا مانند مس یا آلومینیوم ساخته میشود و وظیفه اصلی آن محافظت از هادیهای داخلی در برابر اختلالات خارجی است. این لایه میتواند به صورت فویل، سیمهای بافتهشده، یا ترکیبی از هر دو طراحی شود. شیلد در واقع به عنوان سپری عمل میکند که نویزهای الکترومغناطیسی و الکتریکی محیط را جذب و خنثی میکند. این ویژگی، نقش حیاتی در حفظ کیفیت سیگنالها، جلوگیری از اعوجاج دادهها و کاهش تأثیرات میدانهای مزاحم دارد. به عبارت دیگر، شیلد نهتنها یک لایه فیزیکی است، بلکه بهعنوان یک عامل کلیدی در تضمین عملکرد صحیح کابل در شرایط مختلف محیطی عمل میکند.
چرا در کابلها از شیلد استفاده میشود؟
با توضیحاتی که در مورد این جزء از کابلها بیان شد، مشخص است که استفاده از شیلد در کابلها هزینهی تولید این هادیها را افزایش میدهد. از طرفی با وجود یک لایه رسانای مضاعف، وزن کابل نیز افزایش مییابد.
اما دلیل استفاده از شیلد در کابلها چیست؟ و چرا مصرف کنندگان باید متحمل صرف هزینههای اضافی بابت نصب شیلد در کابلها شوند؟ در پاسخ به این سوال باید به مکانیزم عملکرد شیلد در کابلها اشاره کرد. شیلد یک لایه فویل یا پوشش بافته شده از سیمهای بسیار نازکی است که اطراف هادی اصلی در کابل را احاطه میکند.
مهمترین دلیل استفاده از کابلهای شیلددار حذف جریانها و نویزهای خارجی است. نویزهایی که منجر به اختلال در عملکرد کابل میشوند. در ادامه دلایل تعبیهی شیلد در کابلهای امروزی به وضوح بیان شدهاند.
جلوگیری از به وجود آمدن میدان الکتریکی بین یک هادی با هادی دیگر
زمانی که در یک خط انتقال برق تعداد زیادی کابل در فاصلهی بسیار نزدیکی از یکدیگر قرار داشته باشند، جریان هریک از کابلها بر کابلهای دیگری موثر خواهد بود.
در واقع جریان عبوری هرکابل منجر به ایجاد یک میدان الکتریکی در حاشیهی خود میشود که این میدان سبب اختلال در هدایت سایر کابلها میشود. از این رو استفاده از یک لایه محافظ به عنوان شیلد، تا حد قابل توجهی از اثرات مخرب میدانهای اطراف میکاهد.
جلوگیری از فشار بیش از حد ولتاژ میان هادیها
از دیگر وظایفی که شیلدها بر عهده دارند، جلوگیری از شدت فشار بیش از حد میان هادی است. در واقع این لایهی رسانا با کم کردن و جذب شدت ولتاژ اضافی، جریان را پایدار نگه میدارد.
به تاخیر انداختن استهلاک کابلهایی که در لولههای فلزی و غیر فلزی قرار داده میشوند
کابلهایی که در لولههای فلزی قرار داده میشوند ممکن است به مرور در اثر شرایط دمایی و یا رطوبتی دچار پوسیدگی و تخریب شوند. استفاده از کابلهای شیلددار در این لولهها به میزان قابل توجه عمر کابلها را افزایش میدهد. در واقع در این محیطها با فدا شدن شیلد، عمر کابل افزایش مییابد.
جلوگیری از انتقال ولتاژی که در کابلهای بدون شیلد به علت وجود لایههای مرطوب یا پوشیده از دوده و گریس و چربی وجود دارد
در مکانهایی که درصد آلودگی محیط بالاست، به مرور زمان لایهای از رطوبت، دوده یا روغن بر سطح کابل بدون شیلد ایجاد میشود. وجود این لایهها خود عاملی بر انتقال ولتاژ در محیط اطراف هستند. کابلهای شیلددار احتمال تشکیل این لایهها را کاهش میدهند و مانع از بروز حوادث بعدی خواهند شد.
برای کابلهایی که مستقیما در زیر زمین یا در مجراها و کانالهای غیر فلزی به کار رفته اند، استفاده از شیلد مفید است
کابلهایی که از زیر زمین عبور میکنند، از خطرات طوفان و آسیبهای محیطی در امان خواهند بود. این کابلها الزاما باید دارای شیلد باشند. چرا که این کابلها در اتصال با زمین دچار تخلیهی الکتریکی و بروز پدیدهی کرونا (هاله) میشوند. استفاده از کابل شیلددار در کاربردهای زیر زمینی مانع از ایجاد میدان الکترواستاتیکی میشود.
شیلد کابل از چه جنسی ساخته میشوند؟
شیلدها در دو مدل فویل و سیمهای بافته شده موجودند. شیلدهای بافته شده از سیم مس با روکش نقره و یا قلع و در موارد محدودتر از جنس آلومینیوم ساخته میشوند. اما شیلدهای فویل مانند، ورقههای بسیار نازکی از جنس مس یا آلومینیوم هستند. ضخامت ناچیزی از این فویلها را لایهای نارسانا از جنس پلی استر میلار تشکیل داده است.